Xerrada Especulació financera i crisi alimentària


Aquest dimarts 22 novembre 2011 a les 19:30 h. a l’Ateneu Candela de Terrassa es presentarà l’InformeNavegant pels meandres de l’especulació alimentària” elaborat per l’ODG, Mundubat, Grain i la Revista “Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas”, que parla del paper del que probablement és el més important dels elements que incideixen sobre els preus dels aliments bàsic: l’especulació financera, amb la participació de Gustavo Duch (autor de “Alimentos bajo sospecha, recetas para una alimentación inteligente” i coordinador de la revista “Soberanía Alimentaria, Biodiversidad i Culturas) i Olivier Chantry (membre de la Campanya “Qui deu a Qui?” i del CADTM i co-autor de l’informe).

Més info: http://ateneucandela.info/node/315

En la presentació del llibre els autors diuen:

” Les xifres de l’Organització Mundial per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) mostren que durant el 2010 el nombre de persones que passava gana a tot el món era de 925 milions i, que probablement aquest nombre aniria d’augment en el futur. També s’ha registrat una tendència a l’apujada de preus dels aliments bàsics. A l’Estat espanyol s’ha anunciat que els cereals cotitzen entre un 35% i un 74% més que l’any passat. Les condicions sembla que són favorables perquè es desencadeni una nova tempesta i una nova crisi alimentària de la magnitud de la del 2008, amb més revoltes per culpa de la gana que es pateix als països més pobres. A més, la tant agitada primavera magrebina tampoc és aliena a tota això.
En aquest informe parlarem específicament del paper del que probablement és el més important dels elements que incideixen sobre els preus dels aliments bàsics; es tracta de l’especulació financera. Les borses de Chicago, Londres o Hannover, on es negocien els futurs contractes sobre cereals i oleaginoses, repercuteixen directament sobre el preu dels aliments. La maduració del capital a l’esfera financera ha tingut lloc paral·lelament amb la liberalització de l’agricultura, explicant així les conseqüències sense precedents que l’especulació ha tingut els últims anys sobre els preus dels aliments. Parlarem, també, d’elements que ajudaran a comprendre com el capital financer, a través de l’especulació, ha penetrat dins el mercat dels aliments.
Tenint amb compte els grans guanyadors de l’especulació alimentària, no hem d’oblidar el paper de l’Agribusiness. Se sap que aquest Agribusiness disposa d’un control creixent dins la cadena productiva, també sabem que moltes empreses dominen el mercat internacional dels aliments. A més, però, veurem que actuen directament dins els mercats financers aprofitant el paper privilegiat que tenen dins l’esfera productiva. Considerarem també algunes repercussions socials que impliquen el manteniment d’aquest sistema; apuntem que el capital financer migra de forma contínua, el mercat dels aliments va de bombolla en bombolla, causant així la crisi de 2008. Avui, avança cap a l’acaparament de terres, un terreny nou de l’especulació, també alimentària, al qual hem de prestar una especial atenció ”

L’informe pot ser descarregat a aquest enllaç

Anuncis

1 comentari (+add yours?)

  1. plantem.nos
    nov. 27, 2011 @ 18:04:05

    Muertes globales: Gustavo Duch – Consejo Científico de ATTAC España Frente a la pantalla del ordenador, mientras… http://dlvr.it/xsmNN

    Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

OTRO MUNDO ES POSIBLE !

NOMÉS QUAN
L'ÚLTIM ARBRE ESTIGUI MORT,
L'ÚLTIM RIU ENVERINAT
I L'ÚLTIM PEIX ATRAPAT,
T'ADONARÀS QUE
NO POTS MENJAR DINERS.

OTRO MUNDO ES PLANTABLE !

%d bloggers like this: