manifest – suport

Ja fa un any dues entitats terrassenques, la Cooperativa de Consum Responsable de l’Ateneu Candela i el Grup per la Protecció dels Espais Naturals A Terrassa (GPENAT), vam presentar conjuntament una proposta als pressupostos participatius de la ciutat, anomenada “Horts contra la crisi i pel mediambient”, que plantejava la necessitat i la oportunitat d’engegar una política pública d’horts urbans dins la ciutat: “una zona d’horts per a cada districte” i la promoció “d’horts als balcons” dels habitatges de Terrassa.

Tot i que va ser de les propostes que rebé més suport en la fase inicial del procés, després no va ser prioritzada per passar a la fase de votació que s’ha fet aquest abril.

Avui estem aquí pels mateixos motius que ens van portar a presentar la proposta fa un any:

La crisi econòmica augmenta les dificultats de la ciutadania per sobreviure. Alhora la crisi immobiliària atura la construcció de la ciutat, que s’omple d’espais inutilitzats, alguns d’ells públics.

Cal plantar cara a la crisi, donant una respostes proactives i valentes, i aprofitant les oportunitats que presenta la situació actual.

En el moment en què, degut a l’esclat de la bombolla immobiliària, es demostra que la forma de fer ciutat (basada en l’existència de beneficis privats i d’activitat constructiva que ara està aturada) falla i que té unes conseqüències nefastes, cal buscar nous mecanismes per a “fer ciutat. Algunes ciutats ja ho estan començant a fer!

A més, els horts han estat sempre presents a les ciutats. Als entorns de Terrassa i de la regió metropolitana estan plens d’horts, però en canvi les parcel·les públiques són clarament insuficients.

A la ciutat d’avui els horts poden complir moltes funcions: construir comunitat i ciutadania, reduir la petjada ecològica i els impactes ambientals sobre el planeta, contribuir al lleure ciutadà etc. En definitiva, poden ser nous espais productius, socialment i agronòmicament!

Durant tot aquest any hem intentat tirar endavant la proposta, tractant de parlar amb l’Ajuntament. Després de 5 mesos esperant una resposta que no arribava, vem decidir passar a l’acció.

Curiosament, aquesta mateixa setmana, l’Ajuntament ens ha proposat de parlar-ne. Valorem positivament aquest pas i parlarem amb ells.

Però avui estem aquí igualment, per prendre de nou la paraula. Hem sortit al carrer:

–       Per denunciar l’existència d’espais sense usar a les ciutats (solars, habitatges etc.).

–       Per proposar i defensar formes més justes de fer ciutat.

–       Per denunciar les nefastes conseqüències d’una ciutat massa guiada pel mercat i pels beneficis de pocs.

–       Per recuperar i usar els espais de la ciutat i per convidar i animar a la ciutadania a estendre-ho per tot Terrassa, a tots els barris.

Estem convençuts que amb aquesta batalla, amb d’altres que s’estan lliurant, i amb les que vindran; la ciutat pot canviar i que ho farà.

PLANTEM TERRASSA D’INICIATIVES CONTRA LA CRISI!

SEMBREM LA CIUTAT I RECUPEREM-LA!

PLANTEM TERRASSA D’HORTS URBANS I D’INICIATIVES CIUTADANES PER UNA CIUTAT MÉS JUSTA, VERDA I SOSTENIBLE!

plantem-nos

Si vols donar suport el nostre iniciativa, agrairíem que ens enviïs un correu a :

plantem.nos [@] gmail.com

8 comentaris (+add yours?)

 1. Adam Luperiasie
  des. 25, 2011 @ 04:47:33

  Les persones, tot i que siga per respecte al que hem tingut o compartit en algún moment de les nostres vides ens mereixem un respecte, encara que siga a la dist ncia.

  Respon

 2. Africa Lazaro
  nov. 06, 2011 @ 23:13:15

  Hola vivo en Sitges y hay muchos terrenos que antes eran huertos y pienso que seria muy bueno promover esta iniciativa.Podeis decirme que tengo que hacer para hacer los tramites necesarios para llevar esta iniciativa aqui?

  Respon

 3. tresa amat
  juny 19, 2010 @ 10:57:07

  Us acabo de descobrir i m’alegra moltissim que la ciutat on vaig nèixer i creixer i que en vaig marxar ja fa anys prengui aquestes iniciatives. Lamento que des de l’ajuntament “posin pals a les rodes”… quan en altres municipis fins hi tot faciliten l’aigua de reg. Què ha passat amb la gent que en els anys 70 lluitaven per una societat oberta i que ara alguns d’ells em consten són a l’ajuntament ? Gràcies als ideals dels anys 70 a Terrassa, tinc de la meva joventut un gran record.
  Celebro moltíssim la vostra iniciativa, el vostre esforç i sobretot no perdeu “l’entussiasme”… a la fí és el millor del dia a dia.
  Desitjo venir-ho a veure !

  Respon

 4. Elvira
  maig 20, 2010 @ 14:33:16

  Molt bé la vostra iniciativa!!! Visc a Barna i m’agradaria també poder-ho fer. Us animo a seguir endavant fins a aconseguir-ho. Jardins, horts, arbres, cultius…, visca la terra!!!

  Respon

 5. Carla
  maig 19, 2010 @ 20:40:44

  Vamooooooooooos!!!molta força i alegria per l’acció!!!

  Respon

 6. iolanda
  maig 17, 2010 @ 11:31:29

  Endavant!

  cal ocupar tots els espais de terra que encara siguin lliures de ciment!
  de qui és la terra, de l’asfalt i dels especuladors o de les persones que vivim prop d’ella i podem treballar-la i adquirir aliments sans i de qualitat.

  Deixem respirar la terra, cuidem-la i donem-li vida, ens ho agrairà amb hortalisses i verdures que ens ajudaran a crear-nos com a persones, a repensar-nos com a societat i a ser una mica més autosuficients, especialment en temps de crisis.

  Molta força i ànims!

  Respon

 7. horts vitals de cardedeu
  maig 16, 2010 @ 19:35:07

  Des de Cardedeu us enviem un poema per donar-vos ànims:

  “Si vols ser feliç una hora, emborratxa’t;
  si vols ser feliç un dia, mata el teu porc;
  si vols ser feliç una setmana, fes un bonic viatge;
  si vols ser feliç un any, casa’t;
  si vols ser feliç tota la vida, cultiva un hort”

  Projectes com el vostre són immensament necessaris, i no podem estar esperant que ens ho facin des de les administracions, hem d’arremangar-nos i posar-nos-hi!
  Molta sort i bones collites terrassencs!! (de fet el nom de la vostra ciutat bé deu venir de les terrasses o feixes per cultivar, no?)

  Respon

 8. Marta
  maig 14, 2010 @ 16:39:09

  Estic d’acord amb l’iniciativa però em costa entendre la gestió de l’hort. Espero que tot us vagi mol bé. Jo no vindré a cavar cap sot però vindré a veure-us. Gent com vosaltres son necessàries a la comunitat. Endavant!!!

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

OTRO MUNDO ES POSIBLE !

NOMÉS QUAN
L'ÚLTIM ARBRE ESTIGUI MORT,
L'ÚLTIM RIU ENVERINAT
I L'ÚLTIM PEIX ATRAPAT,
T'ADONARÀS QUE
NO POTS MENJAR DINERS.

OTRO MUNDO ES PLANTABLE !

A %d bloguers els agrada això: